Prenova za srečna leta

Home / / Prenova za srečna leta
MKutin_Prenova za srecna leta_foto Janez Marolt
MKutin_Prenova za srecna leta_foto Janez Marolt
MKutin_Prenova za srecna leta_foto Janez Marolt
MKutin_Prenova za srečna leta – interier
MKutin_Prenova za srečna leta – interier
MKutin_Prenova za srecna leta_foto Janez Marolt
MKutin_Prenova za srecna leta_foto Janez Marolt
Mkutin_Prenova za srečna leta – interier
MKutin_Stanovanje za srečna leta
MKutin_Stanovanje za srecna leta
MKutin_Prenova za srečna leta – interier
MKutin_Prenova za srečna leta – interier
MKutin_Prenova za srecna leta_tloris starega stanja
MKutin_Prenova za srecna leta_tloris novega stanja
MKutin_Stanovanje za srecna leta_kuhinja pred prenovo
MKutin_Stanovanje za srecna leta_predsoba pred prenovo
Kako zasnovati sodobno prenovo stanovanja, v kateri prostor najdejo tudi zbirke knjig, rož in spominkov na skupno preteklost stanovalcev?

Lokacija Ljubljana

Leto 2017

Tip Prenova stanovanja

Velikost 85m2 bruto

Naročnik Zasebni

Avtorica Meta Kutin

Izvajalec Unimobil, gradbena dela; OSM, mizarska dela

Fotografije Janez Marolt in arhiv avtorice

Stanovanje v zanimivi polkrožni večastanovanjski hiši smo temeljito prenovili tako, da prinaša veselje paru v zrelih letih. Interier je resen in umirjen, kot njegova lastnika.

Kot se danes izrazi lastnica, je stanovanje pospravljeno z enim “potegom krpe”, kljub temu, da smo v njem pustili dovolj polic in prostora za bogato knjižno zbirko, številne spominke s potovanj, pa tudi za sobne rastline.

Stanovanje zgrajeno za bivanje v 30. letih 20. stoletja je imelo veliko predsobo, relativno velik, a temen prostor, ki je delil kuhinjo in dnevno sobo – pač tako, kot je bila navada še nekaj deset let nazaj. Z rušitvijo predelnih sten smo prostore optično povezali. Fizično smo jih pustili ločene, saj imata idealno orientacijo: kuhinja na sever in dnevna soba na jug.

Predsobo, ki ju povezuje, smo prenovili v enotno zasnovan, izčiščen prostor. Stene smo oblekli v hrastovo oblogo, za katero smo skrili številne garderobne omare, vrata v spalnico, kopalnico, shrambo, pa tudi radiator in domofon. Na ta način sta postala vstopa v najpomembnejša prostora – dnevno sobo in kuhinjo z jedilnico – poudarjena. Klop med predsobo in kuhinjo je vezni element prostorov in danes priljubljeno mesto za branje časopisa.

Poseben izziv je bilo reševanje detajlov, saj v stanovanju zaradi pahljačaste zasnove, nista niti dve steni med seboj  pravokotni. Detajle smo želeli narediti minimalne in “nevidne”, kar je zahtevalo poseben razmislek. Vgrajena oprema stanovanja sega le do višine vratnih podbojev, kar prispeva k zračnosti in občutku prostornosti stanovanja. Na omarah pa ostaja dodaten prostor za sobne rože.

Izčiščeno zasnovo vgradnega pohištva smo dopolnili s starimi kosi opreme, ki lastnika vežejo na pretekla domovanja in na spomine s potovanj. Že pri načrtovanju smo tako upoštevali, kje bodo mesto našli starinska zidna ura, ki jo zagledamo že ob vstopu v stanovanje; rimska amfora, ki poživlja predsobo; okrogla lesena rozeta z zatrepa rojstne hiše, ki je postala nočna omarica; šivalni stroj, ki je postal mizica; lesene podobe ljudske umetnosti, ki so našle mesto na najlepše osvetljenem delu zidu in še in še.

Objave

Gregorčič U. 2018: Odprtost prostora in duha. Revija Hiše. Marec 2018 (105), str 84-87. Zavod Big, Ljubljana

www.tvambienti.si

www.outsider.si

Related Projects