Bivanje med horizonti

Home / / Bivanje med horizonti
MKutin_Med horizonti_arhiv avtorjev
MKutin_Med horizonti_arhiv avtorjev
MKutin_Med horizonti_arhiv avtorjev
MKutin_Med horizonti_arhiv avtorjev
MKutin_Med horizonti_arhiv avtorjev
MKutin_Med horizonti_arhiv avtorjev
MKutin_Med horizonti_arhiv avtorjev
MKutin_Med horizonti_foto Jure Gorsic
MKutin_Med horizonti_tloris
Kako v štiristo let stari hiši z minimalno investicijo uredimo sodobno stanovanje?

Lokacija Stara Ljubljana

Leto 2013

Tip Interier

Velikost 130m2 bruto

Naročnik Zasebni

Avtorska ekipa Meta Kutin, Tomaž Ebenšpanger

Izvajalec OSM, mizarska dela

Fotografije Jure Goršič in arhiv avtorjev

S prenovo podstrešega stanovanja smo želeli ugotoviti, kako je z minimalnimi sredstvi in brez nepotrebnih gradbenih posegov moč doseči čim večji učinek prostora pa tudi čim večje udobje sodobnega domovanja. Med horizonti preteklosti smo ustvarili prostor, ki ustreza današnjim potrebam današnjih stanovalcev.

Glavnemu vodilu – ničesar odvečnega!- smo sledili od koncepta zasnove do izvedbenih detajlov. “V prostore, polne vogalov, preklad, niš in diagonalno postavljenih sten ne bomo posegali”, smo sklenili. Nove omare, knjižne police in kuhinjski pult ravnih linij vnašajo v prostor red. Brez odvečnih dejatajlov so zasnovani zračno in fleksibilno. Garderobne omare, denimo, nadomeščajo police, stojala in zavesa pred njimi. Svetlobne in kuhinjske instalacije smo ohranili vidne. Material in izdelava pohištva verno odslikavajo današnji čas.

Materiale smo kar se da malo obdelali, saj smo želeli le, da neovirano pripovedujejo vsak svojo zgodbo. Ko se ga dotaknemo, je les topel, železo je hladno, žica, ki nosi tanko platno zavese, je ostra. Surovo armaturno železo je postalo stopniščna ograja in obešalnik za plašče, kos klobučevine je nadomestil klasično preprogo. Najcenejši material, gladek črn iveral, se je kontrastno naslonil na star nepravilen bel zid in postal osnovni gradnik pohištva. Neobdelane linije pohištvenih robov razkrivajo notranjo strukturo ivernih plošč tako da police in omare dajejo občutek, da gre za arhitekturni detajl.

Edini dekorativni element v stanovanju je star monumentalen kamnit zid, ki priča o preteklosti stavbe. Njegovo pripovedno moč so prepoznali že prejšnji stanovalci, ki so kamnito strukturo pustili vidno, nato pa, žal, na sredo zidu namestili radiator. Zidu smo vrnili veljavo tako, da smo predenj umestili najosnovnejšo dejavnost, ki stanovanje naredi za dom – pripravo hrane.

 

Objave

Kutin M. 2014: Med Horizonti. Revija Hiše. Marec 2014 (81), str 96-99. Zavod Big, Ljubljana

Related Projects