Prenova za 72+ v Nebotičniku

Home / / Prenova za 72+ v Nebotičniku
Prenova v Neboticniku_foto_Janez Marolt
Prenova v Neboticniku_foto_Janez Marolt
Prenova v Neboticniku_foto_Janez Marolt
Prenova v Neboticniku_foto_Janez Marolt
Stanovanje, ki razbija stereotipe o starosti.

Lokacija Ljubljana

Leto 2021

Tip Prenova garsonjere v Nebotičniku

Velikost 26m² bruto

Naročnik Zasebni

Avtorska ekipa Meta Kutin

Izvajalec Igor Božič, gradbena dela; Marjan Mušič, pohištvo

Fotografije Janez Marolt

Garsonjera se nahaja v ljubljanskem Nebotičniku. Naročnica je 72 letna raziskovalka, profesorica, ki ji več kot kvadratura pomeni historičnost te za Ljubljano dolgo simbolne stavbe in lokacija v najožjem središču mesta.

Stanovanje je bilo prvotno namenjeno služinčadi. V vsakem nadstropju Nebotičnika sta dve veliki stanovanji, z ločeno garsonjero za služinčad.  Preuredili smo dokaj nesrečen tloris garsonjere. Jasno razmejili programske funkcije stanovanja. V kopalnico se vstopa skozi bele garderobne omare, s katerimi je ta obdana. Stanovanje smo s kopalniškim sklopom tako razdelili v programske sklope: manjši vhodni del z garderobo, osrednji bivalno del in kuhinjsko nišo. Stanovanje ostaja odprto, svetlo in enostavno za pospravljanje in vzdrževanje.

Najpomembnejše izhodišče prenove so bile obstoječe dolge knjižne hrastove police, ki so »morale ostati«. Dopolnili smo jih z nizom nizkih predalov in jih  uravnotežili z novim prav tako dolgim nizom polic na nasprotni steni pod velikima oknoma.

Pri prenovi smo upoštevali bivanjske izkušnje in značaj naročnice, ki veliko potuje, je dolga leta bivala in študirala v Parizu. Naročnica v stanovanju ni želela običajne jedilne mize, saj obeduje v okoliških restavracijah, jutranjo kavo pa raje popije ob oknu s pogledom na mestno dogajanje. Torej dolg niz polic pod oknom služi za odlaganje, zajtrkovanje, občasno pa tudi kot likalna deska. Pomembno mesto v stanovanju ima tudi pisalna miza, kjer lastnica preživi veliko časa.

Kljub izčiščenosti zasnove in detajlov, smo si dovolili nekaj igrivosti in namesto kljuke na vrata kopalnice pritrdili belega ptička.

Objave 

Outsider, objavljeno 23. september 2021

Related Projects