Hiša v Alpski vasi je bila objavljena v mednarodni reviji Piranesi

Home / Nekategorizirano / Hiša v Alpski vasi je bila objavljena v mednarodni reviji Piranesi

Hiša v Alpski vasi je lepo predstavljena v reviji Piranesi letnik 25/, številka 39, stran 89-95. Uroš Rustja v članku Hišo v Alpski vasi navaja kot primer sodobne arhitekture, ki ne zaide niti v banalno posnemanje, niti v vehementno preoblikovanje. Temveč je primer invencije, katere cilj ni “interperetacija oblike same po sebi, ampak razumevanje tradicionalnih principov gradnje in njihovo inventivno preoblikovanje s sodobnimi prijemi.”  Rustja problematizira standardiziran arhitekturne rešitve, zaradi katerih arhitektura pogosto ni več intelektualna disciplina, Hišo v Alpski vasi pa navaja kot zgled anonimni stanovanjski gradnji, kakršno si želimo, da bi se pogosteje gradila.

Revija Piranesi je osredotočena predvsem na srednjeevropski prostor, kar ji daje posebno mesto med arhitekturnimi revijami celotne Evrope. Poleg mednarodnih izmenjav z znanimi arhitekturnimi revijami ima revija tudi številne tuje naročnike: posameznike, knjižnice in univerze. V Sloveniji ima redne naročnike, predvsem posameznike iz arhitekturne stroke in knjižnice.

Revija od leta 1992 izhaja dvakrat letno pod okriljem neprofitne organizacije Ustanova Fundacija Piranesi. Izhodišče za njen nastanek so bili Piranski dnevi arhitekture, mednarodni arhitekturni simpozij. Na dogodek je vezana mednarodna nagrada Piranesi.

Related Posts

Leave a Comment